Budavári Szent István-terem textil rekonstrukció

Budavári Szent István-terem textil rekonstrukció>

Rekonstrukció

1897 októberében az alábbi rövid közlemény jelent meg a lapokban:

„Őfelsége a király, Bánffy Dezső báró miniszterelnök előterjesztésére elrendelni méltóztatott, hogy a budai királyi várlak újonnan épülő szárnyában egy Szent Istvánról elnevezett terem, mégpedig korhű, román stílben rendeztessék be.”

Ez volt az a pillanat, amikor eldőlt, elkészülhet a gyönyörű terem.

A díszes szoba megtervezésével Hauszmann Alajost, a Budavári Királyi Palota bővítését végző építészt bízta meg Ferenc József. A helyiség méretei miatt Hauszmann egy igazi ékszerdobozt álmodott meg.

„A teremnek aránylag csekély méretei intim kiképzést tettek szükségessé, melynél a részlet finomsága és a szín harmóniája kellően érvényesülhet”– indokolta a jeles építész.

Hauszmann a kor legkiválóbb művészeit és iparosait kérte fel a berendezés elkészítésére. A terem csodás, diófából készült burkolata Thék Endre gyárában készült. Roskovics Ignác festőművész festette meg az Árpád-ház nagy alakjainak képeit, és ő alkotta meg a Szent István megkoronázása című festményt is. A majolikalemezek és a nagy, impozáns kandalló Zsolnay Vilmos pécsi gyárából került ki.

Szent István mellszobrát Strobl Alajos mintázta, a fali aranybrokát szövet Haas Fülöp és Fia szövőgyárában készült, a kárpitozás és a bútor pedig Gelb és Fia műtermében született.

A padlólap parkettje a Neuschlosz fivérek gyártmánya, a bronzcsillárok és falikarok Kissling Rudolf bronzműves alkotásai voltak, a kovácsolt bronzdíszeket pedig Jungfer Gyula készítette. Hauszmann Alajos tervei alapján születtek meg a Szent István-terem függönyei, de díszes, faragott székeket is tervezett.

Méltó királyi rezidencia született

Hauszmann Alajosnak köszönhetően a Budavári Palota a 20. század elejére Európa egyik legrangosabb uralkodói épületegyüttesévé vált. A századforduló meghatározó magyar építészének hála a palota nemcsak kívülről újult meg, de a belső terek is királyi rezidenciához méltók lettek. Napjainkban azonban már esedékessé vált az épület rekonstrukció melyet a textilek, kárpitokkal kapcsolatban a pécsi Rovitex homedeco Kft. végezte a felújítást.