Egyedi, kreatív függönyelkötők

Egyedi, kreatív függönyelkötők>

Ahhoz, hogy otthonunkba egyediséget csempésszünk, nem szükséges hatalmas átalakításokba kezdenünk. Gyorsan és egyszerűen feldobhatjuk a tereket kreatív függönyelkötők alkalmazásával.

Legyen szó a nappaliról, a gyerekszobáról vagy a konyháról, a háztartásban fellelhető vagy könnyen elkészíthető elkötők igazán különleges hangulatot hoznak a szobákba.

A lehetőségek tárháza szinte határtalan: megunt nyakláncok vagy karkötők, egyedi ajtógomb, textil szalag, kötél darab, de akár porceláncsésze vagy egy törött villa is alkalmazható.

Az ablak ruhája a függöny


Klasszikus, konzervatív függönyözési megoldás

Kreatív

Belépve egy szobába, tekintetünket először világos felületek vonzzák, első pillantásunk az ablakra és annak ruhájára, a függönyre esik. Az utóbbi meghatározza az adott tér hangulatát, nem közömbös hát, mit is “visel” az ablakunk. Az esztétikai élmény mellett legalább olyan fontos a függönyök gyakorlati haszna is. Függönyválasztás esetén, alaposan végig kell gondolnunk, mire is keresünk megoldást. Sötétíteni szándékozunk, vagy a fény szűrésére keresünk-e megoldást? A lakást kívánjuk díszíteni, vagy a hideg elleni védekezést keressük? A külvilág kizárása a cél, vagy netalán a kert látványát szeretnénk beengedni otthonunkba? Esetleg annak “bekeretezését” kívánjuk elérni? Egy jól eltalált textíliával, korrigálni lehet egy esetleg rossz adottságokkal bíró szoba előnytelen tulajdonságain

Fontos szabály, hogy szemügyre vegyük az ablakot és a szoba építészeti adottságait, ahová a függöny kerül. Régi típusú, nagy belmagasságú, vagy éppen alacsony, netalán lakótelepi lakás? Merre nyílik az ablak, található-e fűtőtest alatta? Ez utóbbi esetben szükséges, hogy a felszálló meleg szabadon áramolhasson, ezért ezt a részt ne takarja függöny! Itt jó megoldás és célszerű az ablakpárkányt meghaladó, mennyezeti karnissal a fűtőtest síkja elé, annak magasságáig vezetett függönyt, vagy textilrolót használni.
Azt a függönyt, amire szemünk rácsillant vásárlás előtt, vizsgáljuk meg alaposabban természetes fénynél is. Előfordulhat, hogy így már nem is tűnik olyan szépnek, mint amilyennek az első pillanatban látszott. Amennyiben vizsgálódásunk után is a kiszemelt áru mellett döntünk, ne felejtsük el átgondolni, hogy könnyű vagy nehéz kelmét szándékozunk-e vásárolni. Tudnunk kel, hogy nem elég a “szerelem első látásra”; mivel a textilek alapvetően meghatározzák lakásunk hangulatát, ezért érdemes alaposan mérlegelni döntés előtt. A könnyű, vékony, légies hatású anyagok a fény szűrésére alkalmasak. Ilyen például a muszlin, a selyem, a csipke, a pamut, amelyek egyúttal levegőssé is teszik a helyiséget. A nehéz, erős, sűrű szövésű anyagokkal sötétíteni tudjuk a helyiséget. Ezek közé sorolható a gyapjú, a selyemdamaszt, a plüss és a bársony, amely ünnepélyes hatással is bír. A nehéz függönyök mozgatását jobb függönyhúzóval megoldani, mint kézzel ráncigálni azokat.

Vásárlás  

Választásunk ne legyen véletlenszerű! Vásárláskor többnyire már berendezett térhez keressük a megfelelő anyagot, ajánlatos hát figyelembe venni a fal, a tapéta, ill. a már meglevő textilek (bútorszövet, szőnyeg, tapéta, falikárpit) színvilágát (1). Ne felejtsük el a ház, ill. a bútorok stílusához, az említett ablak és helyiség méretéhez, a belmagassághoz igazítani a választást. Az anyag színéről se csak rábökés szerűen döntsünk! A színek hatással vannak egymásra, így nem túl szerencsés, ha a fotel mondjuk világoszöld, a függönyünk pedig sötétlila. A legtöbb üzletben a vásárlást mintakönyvek segítik. Nehéz egy kézhez kapott kisméretű textildarab alapján megítélni, hogyan hat majd ugyanaz az anyag nagyobb felületen. Rossz döntés esetén az adott színt hatásában tompíthatjuk vagy erősíthetjük egy másfajta, színben harmonizáló drapériával. Ha túl hidegnek tűnik az egységesen fehér függöny, egy jól eltalált színű függönyelkötővel feldobhatjuk. Ha későn jövünk rá, hogy túl mintás vagy élénk színű anyagot választottunk, akkor terítsünk egy megnyugtató hatású textilt ülőgarnitúránkra, az ellensúlyozza függönyünk tolakodó színvilágát.

Hírek

Facebook