Úttörőként a zölden gondolkodó gazdasági szereplők között

Úttörőként a zölden gondolkodó gazdasági szereplők között>

A Rovitex számos környezetvédelmi intézkedést hozott meg azért, mert egy jobb és zöldebb világot képzel el. A vállalat folyamatosan csökkenti a természetre gyakorolt hatását, közben pedig kiváló minőségű termékeket és szolgáltatásokat biztosít a vásárlóknak. A Rovitex elkötelezte magát a környezetvédelem mellet, de mégis, hogyan valósítja meg a klímasemleges célkitűzéseket a gyakorlatban? És miért is szükséges ma erről beszélni?

A Földünkért Világnap alkalmából

A Földünkért kampány a “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mondattal vette kezdetét. Az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség), az UNEP (ENSZ Környezetvédelmi Programja) és a WWF (Természetvédelmi Világalap) összefogásával 1991. október 21-én jelent meg a Földünkért című új élővilág megőrzési stratégia. Magyarországon 1992 óta minden év október 21. napján emlékezünk meg erről a napról. A kezdeményezés célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét a közvetlen környezetük védelmére, hiszen egészen egyszerű lépésekkel is fenntarthatóbbá tehetjük a minket körbevevő világot.

Vállalatok „zöld” gondolkodással a fenntartható jövőért

A fenntartható jövő kialakítása nem csak a kormányok és az egyének feladata, a gazdaság minden szereplőjének megvan a felelőssége ebben a folyamatban. Azt pedig már most látjuk, hogy a marketing-értéken túl is megéri fenntarthatóvá tenni egy cég működését, mivel rövid időn belül már nem az lesz a kérdés egy vállalatnál, hogy kimarad-e a fenntarthatósági irányból, hanem az, hogy a kimaradás milyen versenyhátrányt okoz neki.

A cégek számára kihívást jelent a zöld átállás, mivel ez magába foglalja az új vállalati stratégiák kidolgozását és tervezését, az átállási kockázatok beépítését, a finanszírozási lehetőségek feltérképezését, a működés során használt anyagok, berendezések és épületek fenntarthatóbbá tételét és a társadalmi szempontokat.

5 dolog, amit a Rovitex megtesz a Földünkért

1. Szelektív hulladékgyűjtés

A munkatársaknak már berögzült mozdulat a szelektív hulladékgyűjtés. Ezt több, a telephelyen elhelyezett szelektív hulladékgyűjtő kuka/konténer is segíti. A cég ezzel új életet ad a szemétnek, és a környezetet is óvja.

2. Az egyszer használatos műanyag száműzése

Az OECD Global Plastics Outlook című kiadványának legfrissebb előrejelzése szerint a műanyaghulladék mennyisége 2060-ra megháromszorozódik, a 2019-es 353 millió tonnáról a következő négy évtizedben 1.014 millió tonnára emelkedik.

A Rovitexnél a PET palack használata helyett egyéb megoldásokra ösztönözzük a munkatársakat. Nálunk kihelyezett vízautomatából tölthetik újra vizespalackjaikat, ezzel is hozzájárulva a műanyag hulladék csökkentéséhez.

3. Újrafelhasználás

Az OECD által jósolt 1.014 millió tonna szemét kétharmadát azonban várhatóan nem egyedül a csomagolás, hanem a fogyasztási cikkek és a textíliák teszik majd ki.

A Rovitex ennek megelőzése okán kiemelkedő figyelmet szentel a maradékanyagok újra felhasználásának. A selejt anyagokból új, alternatív termékeket készítünk (pl. bevásárló táskákat). További maradék anyagokat és mintákat juttatunk el óvodákhoz és iskolákhoz, hogy ők majd oktatási céllal fel tudják használni, ezzel pedig támogatják azt is, hogy a következő generáció már az újrahasznosítás szellemében tanulhasson.

Továbbá indítottunk egy használt függöny csere akciót, melynek keretében mi magunk hasznosítjuk újra az anyagokat, vagy tovabbadjuk azokat újrahasznosításra. Ezzel a vásárlókat is bevonjuk a körforgásos gazdaságba.

A gyártásnál felhasznált anyagok, például nyomópapírok ökotex minősítésű használata és a környezetkímélő technológia használata azt eredményezi, hogy ezek is újrafelhasználhatóak, akár csomagolóanyagként.

4. Vízgyűjtés

Összefogásra és tervezésre van szükség ahhoz, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk az egyik legéértékesebb nyersanyaggal, a vízzel. A Rovitex ennek tudatában csapadékvízgyűjtést alkalmaz, majd azt a mosdók öblítéséhez és öntözéshez használja fel.

5. Energiamegtakarítás

Az energiapazarlás óriási mértékű károkat ró a Földre, éppen ezért nem elhanyagolható. Pécsi textilvállalatunk ennek szellemében különös figyelmet fordít a gyártás során elhasznált és keletkező energiákra.

Törekszünk arra, hogy a teljes gyártási folyamat házon belül legyen, ezzel minimalizálva az anyagok felesleges szállítását a feldolgozó helyek között, így is energiát spórolva. A szükségszerű kiszállításokat, ügyintézést rövidebb távokon elektromos autóval végezzük.

Nagy hatásfokú szigetelt paneleket alkalmazunk, aminek következtében a raktárban es magas raktárban télen-nyáron azonos, 18-23 Celsius fok közötti hőmérsékletet tudunk tartani fűtés és hűtés nélkül, zéró energiafelhasználással.

A melegvízellátást napkollektorok biztosítják. A vállalat 50 Kw napelemes kiserőművet is telepített, ezzel segítjük a gépek energiaellátását.

A gépeknél a technológia során termelődő hőt elszívás és tisztítás után meleg levegőként visszaforgatjuk, az üzemrész fűtését ezzel oldjuk meg.

Hírek

Az új kollekcióról itt tájékozódhat részletesebben: katalógusok

Facebook

Instagram