Egyedülálló Rovitex-projekt: a Budavári Palota Szent István-termének textilrekonstrukciói

Egyedülálló Rovitex-projekt: a Budavári Palota Szent István-termének textilrekonstrukciói>

Budavári Történetek (6. rész) VIDEÓ

Az előzetes tervek szerint államalapításunk nemzeti ünnepén, 2021. augusztus 20-án debütál a nagyközönség előtt a Budavári Palota felújított Szent István-terme. A palota ezen szakasza a II. világháborúban sajnálatos módon megsemmisült, a 2010-es évek 2. felében azonban a Nemzeti Hauszmann Program támogatásának köszönhetően teljesen megújul. A rekonstrukciós munkálatok nemcsak a padlózatra, falazatra, berendezési tárgyakra terjednek ki, de a hajdanvolt patinás terem aranyszálakkal szőtt kárpitjaira és függönyeire is. A Rovitex Homedeco Kft. a terem textilrekonstrukciós munkálatait végezte. A videóban – melyet a Nemzeti Hauszmann Program munkatársai készítettek – megismerkedhetnek e kivételes projekt szakmai hátterével és azokkal a kihívásokkal is, melyekkel a munka során találkoztunk.

Jó szórakozást a videóhoz – találkozzunk augusztus 20-án a Várban!

Méltó királyi rezidencia született

Hauszmann Alajosnak köszönhetően a Budavári Palota a 20. század elejére Európa egyik legrangosabb uralkodói épületegyüttesévé vált. A századforduló meghatározó magyar építészének hála a palota nemcsak kívülről újult meg, de a belső terek is királyi rezidenciához méltók lettek. Napjainkban azonban már esedékessé vált az épület rekonstrukció melyet a textilek, kárpitokkal kapcsolatban a pécsi Rovitex homedeco Kft. végezte a felújítást.

A videó a Nemzeti Hauszmann Program tulajdona.

// Budavári Történetek – 6. adás // Az eredeti videó itt érhető el.  

“Megjelent a Budavári Történetek legújabb adása! Nézőink most bepillantást nyerhetnek abba, hogyan készülnek a 2021. augusztus 20-án megnyíló Szent István-terem különleges kárpitmunkái! A Budavári Palota déli összekötő szárnyában néhány hónapon belül újjászületik a második világháborúban megsemmisült, ám most a Nemzeti Hauszmann Program keretében újra elkészülő reprezentatív terem. Textildíszítéseit Európában egyedülálló iparművészeti bravúrral, 120 éves mintákból alkotják újra a szakemberek. Most az aprólékos, rengeteg türelmet és tudást igénylő munkába is betekintést nyújtunk, de a képernyőkön keresztül elhozzuk nézőinknek a varázslatos, hólepte Budavári Palotanegyed hangulatát is!”

Hírek

Budavári palota-Szent István terem