Őszi uralkodó trendek a textiliparban

<strong>Őszi uralkodó trendek a textiliparban</strong>>

Ha az ember építkezik, felújít, berendez, mindenképp ajánlatos elmélyülni a lakberendezés világában. Ma már kevesen indulnak el ezen az úton kellő körültekintés, ihlet-merítés nélkül, hiszen az, hogy otthonunk harmóniát árasszon, az elmúlt években még inkább felértékelődött köszönhetően annak, hogy több időt töltünk lakhelyünkön. Az igazán harmonikus élettér kialakítása azonban nem korlátozódik a felületekre és bútorokra – a térelválasztási megoldások és a kisebb kiegészítők számottevően hozzájárulnak a közeg stílusához.

A lakberendezés, mint eszköz (trendek)

„Amikor hazaérünk nyugalomra, kikapcsolódásra, kényelemre vágyunk. A stresszt és a bizonytalanságot viszont csak akkor tudjuk kívül hagyni, ha az otthonunk biztonságot és melegséget sugároz. A megnyugtató környezet az, ami megteremti a lehetőséget a lelassulásra, a feszültség elengedésére. Ez a harmónia megteremthető különböző kiegészítőkkel, például lakástextilekkel. Ilyen lehet a függöny, a tapéta, az asztalterítő, az ágyneműhuzat és a szőnyeg is” – fogalmaz Romeisz Norbert, a Rovitex tulajdonosa-ügyvezetője.

A tökéletes függöny, szőnyeg és alapvetően bármilyen lakástextil kiválasztásánál több dologra is figyelmet kell fordítani. Fel kell tenni a kérdést, hogy a különböző típusú terekbe milyen anyagok, termékek passzolnak leginkább.

Trendek 2022-ben

Az idei őszi-téli szezonban jó néhány trend új belépőként jelenik meg, ám a toplistán több, tavaly már népszerű kedvenc, mint például a semleges tónusok és az otthoni wellness megoldások is felbukkannak. Ha a 2022-es lakberendezési trendeknek megfelelő otthont szeretnénk, akkor a fenntarthatóság és a természetközeliség irányvonalát (is) érdemes követni. Illetve a színvilágot is alaposabban feltérképezni. 2022-ben az év színe a Very Peri, amit egyszerűbben téli zöldnek vagy kékes lilának lehet megfogalmazni.

A letisztult és természetes érzet eléréséhez jó választás lehet a skandináv minimalizmus, a letisztult zen stílus, a mediterrán és a többi modern, világos tereket megalkotó irányzat. Ezekhez a stílusokhoz egyszerű, világos, természetes anyagokból készült szövetek illenek igazán – például a natúr len, vászon vagy pamut szövésű függönyök.

Másik uralkodó formavilág a geometria. Az indusztriál, a modern és a neo art deco jellemző vonása például, hogy geometriai formákat használ. Ez a méterárukon idén is rendkívül jól mutat. A geometria remekül kombinálható a skandináv és a japán stílus modern minimalizmusával is.

A francia eleganciát is érdemes lehet közelebbről figyelemre venni. Ez a stílus nem hiába örvend akkora népszerűségnek. A finom anyagválasztás, a világos krém árnyalatok és a kastélyokat idéző minták egyszerre előkelő és világos hatást jelenítenek meg, így nagyszerűen mutatnak nappalikban, akár antik tárgyakkal kombinálva.

Túllógó függönyök

Aki szereti az eleganciát és a modernizmust ötvözni, annak a padlóra omló függönyaljak bámulatos látványt nyújthatnak. Különösen jó választás lehet a hálószobába, mivel ezek a textilek jóval kevesebb fényt engednek be, mint az átlagos függönyök.

Függönyök

A függönyökre azért érdemes nagy hangsúlyt fektetni, mert függönyöket általában az otthonunk minden ablakára akasztunk. A lakástextileknek egy gyakorlatilag minden lakóingatlanban megtalálható típusáról van szó, ami praktikus és esztétikai szerepet is betölt: véd a Nap sugarai és az árgus szemek ellen, illetve emeli az enteriőr hangulatát.

Általában a meglévő stílushoz szokás választani a függönyöket, a lakberendezés utolsó fázisaként. A kérdés az, hogy pontosan milyet is válasszunk. A színek, a minták és az alapanyagok is sokfélék, de nem csak maga a textil, hanem a függöny felrakásának módja is lehet divatos vagy éppen idejétmúlt. Egy biztos: az egyszerű, de ízléses függönyökkel nem foghatunk mellé!

Trendek 2023-ban

A 2022-es évből viszont már nincs is olyan sok hátra, tanácsos lehet tehát már a 2023-as divatot is feltérképezni. Ez nem is igényel sok kutatómunkát, hiszen minden nagyobb cég kommunikálja már a következő év színeit. A Valspar amerikai festék- és fedőbevonatgyártó cég például 12 árnyalatot választott ki, melyek a jövő év meghatározó árnyalatai lesznek. A cég szakértői szerint minden szín egy-egy érzületet szimbolizál, ami segíthet az aktuális élethelyzetben. Ezek az alábbiak:

Otthonos fehér – kényelem

Szürke villa – figyelmesség

Dagálykék – egészség

Lágy lila – kapcsolódás

Krémszín – öröm

Csontbarna – természetesség

Tujakék – egyensúly

Zöld lugas – nyugalom

Sivatagi terrakotta – inspiráció

Déli út – elégedettség

Flora – megfontoltság

Mocsári stég – helyreállítás

Rovitex

A Rovitex Magyarország egyik kiemelt lakástextil márkája, amely egyedi textiljeivel tökéletesen illeszkedik a lakberendezésben elmélyülők elképzeléseihez. A márka a klasszikus és a modern stílust elegyíti, széles színpalettájának és motívumrendszerének köszönhetően pedig szinte bármilyen enteriőrben könnyen elhelyezhető. A márka a kifogástalan minőség záloga. A vállalatnál évente több alkalommal változik a kollekció, legutóbb augusztus végén debütált a 2022-es őszi.

Design-klasszikusok és a legfrissebb trendeket képviselő darabok is fellelhetőek a kínálatban, ezek széles választéka várja azokat, akik felújítás előtt állnak, vagy csak újragondolnák otthonukat.

Hírek

Facebook